Missie
Fenna Foundation
Kinderen moeten veilig kunnen zwemmen, alle betrokken partijen nemen daarvoor hun verantwoordelijkheid
Ouders zullen het er snel over eens zijn; kinderen moeten veilig en zorgeloos kunnen zwemmen. Iedereen moet hierin zijn/haar verantwoordelijkheid nemen, ook zwembad eigenaren/uitbaters en reisorganisaties.
Als ouder heb je te allen tijde de verantwoordelijkheid over je eigen kind. Zorg voor de juiste diploma’s, de juiste kleding, de juiste uitleg aan uw kind wat wel en niet kan, etc. Daar zal niemand het mee oneens zijn.
De expertise over de installatiesystemen die bij een zwembad komen kijken en daarmee de verantwoordelijkheid voor veiligheid van het bad zelf, ligt niet bij de ouders van kinderen, maar bij de eigenaar/uitbater van een zwembad. Ook in Frankrijk gelden er EN-normen voor zwembaden, maar er is geen instantie die proactief controleert op de naleving daarvan, zoals dat in Nederland wel het geval is (o.a. NVWA). Dat betekent dat de normen pas van kracht zijn wanneer het leed is geschied.
Campings binnen Europa worden gewaardeerd met een sterrensysteem en reisorganisaties gebruiken deze sterren vervolgens bij het aanprijzen van een camping. Hoe kan het dat een camping met een aantoonbaar meerjarig nalatig onderhouden zwembad alsnog 5 sterren ontvangt en reisorganisaties dit zonder controle ervan overnemen?
Doelen – lange termijn
Als ANBI Stichting hebben wij onszelf de volgende lange termijn doelen gesteld, gesplitst in doelgroep “ouders” en “branche”.
Informeren
Zonder het plezier van zwemmen weg te nemen, willen we meer awareness creëren over de mogelijke gevaren in buitenlandse zwembaden en ouders informeren hoe deze gevaren te herkennen. Wat kun je zelf doen? Wat mag je van een reis- en campingorganisatie verwachten en welke kritische vragen mag je stellen? Welke rol speelt een zwemopleiding bij het opvoeden rondom de risico’s? Wat kun je doen als het dan toch nog misgaat?
Activeren
We willen de reisbranche, zwembad eigenaren en (semi-)overheden in beweging brengen om samen met ons de naleving van de reeds geldende normen te waarborgen. Wij zijn onszelf daarin als een “middle man” die de betrokkenen binnen de branche wijst op hun verantwoordelijkheden en bij elkaar brengt om verandering tot stand te brengen.
Doelen – 2024
Om ook op korte termijn resultaten te behalen hebben we voor dit jaar de volgende doelen gesteld.
Media aandacht
Om te blijven waarschuwen is het belangrijk de media op te zoeken en bij minimaal 5 verschillende kanalen deze boodschap te brengen.
Netwerk uitbreiding
Ter ondersteuning van de lange termijn doelen is het belangrijk ons netwerk uit te breiden met relevante connecties. Denk hierbij aan overkoepelende reisorganisaties, technische bedrijven om een oplossing te bouwen, etc. Ons netwerk zal dit jaar met 5 relevante partijen worden uitgebreid.
Praktische handvatten
Naast informeren en activeren vinden we het belangrijk dat we de branche handvatten kunnen bieden om bestaande situaties te verbeteren. Denk hierbij aan informatiepakketten en technische oplossingen. Dit jaar zullen we ons verdiepen in de ontwikkeling hiervan om aan het einde van het jaar de haalbaarheid in te kunnen schatten..